Prachtig Altea

Altea ligt aan de Costa Blanca, iets noordelijk ten opzichte van Benidorm. Het schitterende kunstenaars- en vissersdorpje ligt aan de Middellandse Zee, plm 50 kilometer noordelijk van de stad Alicante en 130 kilometer ten zuiden van Valencia.
De skyline van Altea wordt gekenmerkt door de oude kerk op het centrale plein. De kerk stamt uit de tijd van de Moren. De in Byzantijnse stijl uitgevoerde koepel heeft blauwe en witte tegelmotieven. Het is een van de symbolen van de Costa Blanc

Vakantiegangers vinden in Altea zon, zee, strand, een lange boulevard langs de zee en vele restaurants en bars. Altea heeft mooie witte huizen en een karakteristiek oud centrum.

Het oude Altea

De geschiedenis van Altea gaat eeuwen terug. De Iberieërs, Feniciërs, Moslims, Grieken en Romeinen hebben hier geheerst en hun stempel gezet. Altea is een charmant stadje gebleven en viert nog steeds haar oude tradities en feesten. Belangrijke feesten zijn het Driekoningenfeest (januari), het feest van de Moros y Christianos in februari en september.

In de maand juni viert men Santa Trinidad op het strand en in juli wordt Virgin del Carmen, de patroonheilige van de grote kerk geëerd. Het grote vuurwerk in augustus mag je niet missen.

Omgeving

De Spaanse Costa Blanca heeft alles voor een fijne vakantie. Cultuur, natuur en strand. Vanuit je vakantiehuis kun je werkelijk alle kanten op.
Maak uitstapjes maken naar Benidorm, Alicante, Moraira, Albir of Calpe, Iets verder liggen nog het mooie Javea en Denia.
Landinwaarts vind je de bergen, mooie natuur en rustig dorpjes. Bezoek vooral ook Guadelest.

 

Calpe

Calpe ligt plm 10 kilometer boven Altea, het is een leuke plaats met een lange boulevard en fijne stranden. Kenmerkend aan Calpe is de Peñon de Ifach, de grote imponerende rots voor de kust van Calpe, van ver te zien. Het centrum van Calpe is prachtig: kleine straatjes en steegjes, winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes. Op de markten is er van alles te zien en te koop, het is er gezellig. In de verschillende restaurantjes kun je lekker eten, wanneer je van uitgaan houdt kun je terecht in één van de vele bars of discotheken.

Parque Natural Peñon de Ifach

De Peñon de Ifach, de beroemde rots, is een natuurpark met prachtige flora en fauna. De 322 meter hoge rots kan tevens beklommen worden. Wanneer je via het wandelpad boven gekomen bent is de beloning een prachtig uitzicht over het strand en haven van Calpe!

Las Salinas van Calpe

Bezoek ook vooral Las Salinas, het zoutwatermeer in Calpe. Dit is het beschermde natuurgebied in Calpe met vele bijzondere vogels, als flamingo’s.

 

Benidorm

In Benidorm vind je alles! 2 mooie stranden, Poniente en Levante. Beide stranden hebben een mooie boulevard met vele terrasjes en restaurants.

Naast het “balkon” van Benidorm ligt nog een klein strandje: Mal Pas. Vanaf het “balkon” van Benidorm is er een mooi uitzicht op de stranden en op de schuin aflopende rots voor de kust van de stad. In de straatjes achter de boulevard zijn veel leuke winkels waar je heerlijk kunt shoppen.

Uitgaan in Benidorm.

In Benidorm zijn er volop mogelijkheden om uit te gaan en van het nachtleven te genieten. Er zijn grote en kleinere discotheken, pubs met livemuziek, bruine kroegen, Ierse kroegen, Engelse pubs enz. enz.

 

Alicante

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Alicante (Alacant). De stad is erg oud, zo zijn er bewijzen gevonden dat de stad al in de de 3e eeuw v. Chr. bestond. Opvallend aan het levendige Alicante is onder meer het schitterende Santa Barbara kasteel op de berg Benacantil. Dit is één van de grootste middeleeuwse burchten van Europa. Het complex is niet alleen op top van de berg gebouwd, maar beslaat ook een groot deel van de hellingen.

De Explanada de Espana

De Explanada de España, de boulevard van Alicante, is een van dè bezienswaardigheden van Alicante. Ook mag een bezoek aan de Plaza del Ayuntamiento niet ontbreken. Het barokke stadhuis van Alicante ligt aan dit belangrijke plein van Alicante. Verder zijn onder meer de Basilica de Santa Maria, en het museum van moderne kunst, het Museo de Arte Siglo XX zeker het bekijken waard.

De stad biedt verder alles wat het leven aangenaam maakt: vele leuke winkels, markten, een prachtige boulevard, jachthaven, restaurants en terrasjes.

Alicante is ook het culturele centrum van het gebied met vele evenementen en ‘fiestas’. In de zomer zijn er kunstmarkten en openlucht theatervoorstellingen. Het Internationaal Poppenfestival in december trekt jaarlijks bezoekers uit de hele wereld.

 

Guadelest

In de bergen, in het achterland van Altea ligt het oude dorpje Guadalest.
Het mooie van Guadalest is dat het in de rotsen geïntegreerd is. Het unieke dorp is alleen via een ingang door de rotsen te bereiken. Het Castell de Guadalest was daardoor eenvoudig te verdedigen.

Er zijn musea en historische gebouwen, ruïnes, souvenirwinkels en restaurants in of bij Guadelest. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich binnen de oude kern.

Stuwmeer

Ook het stuwmeer, Presa de Guadalest, maakt de tocht naar het dorp zeer de moeite waard. Het stuwmeer (1963) heeft een dam van 77 meter hoogte. Het stuwmeer voorziet overigens een groot deel van de provincie Alicante van water. Over het meer zijn rondvaarten mogelijk.

Guadelest ligt op 30-45 minuten rijden van Altea.

Activiteiten

De mogelijkheden om erop uit te trekken, actief bezig te zijn en om moois te bezichtigen zijn onbeperkt.

Markten en shoppen

In veel plaatsen is er een wekelijkse markt of rommelmarkt, bijvoorbeeld in Polop. In Altea is er een grote markt op dinsdag. Om te shoppen biedt Altea en omgeving veel, er zijn talloze winkels en overdekte winkelcentra waar van alles te koop is.

Golfen – Don Cayo Altea

Hou je van golfen? Dan zit je in Altea goed. In Altea ligt de golfbaan Don Cayo. De baan ligt prachtig, je hebt prachtig uitzocht op de Sierra Bernia en de zee. Ook fijn: het restaurant hier staat zeer goed bekend!

Pretparken

Ben je met kinderen? Ga dan naar het grote waterpretpark Aqualandia, naar Mundomar, het dierenpark met prachtige shows van dolfijnen of naar Terramitica, het grote pretpark in Benidorm. Er zijn ridderfeesten, er is een Dinopark, er is heel veel keuze.

Lees meer...

Watervallen en meer…

In het bijzondere achterland van Altea kun je bijvoorbeeld een jeepsafari maken. Ontdek de watervallen van Algar, ga naar de Botanische tuin in Elche, huur een jetski in Altea, ga duiken of snorkelen.

Meer info:

Zoek je meer info: in het VVV-kantoor aan de boulevard in Altea helpen ze je graag.